Propolis to naturalny produkt pszczeli, pozyskiwany z pąków, liści i łodyg, który charakteryzuje się potężnymi właściwościami antyoksydacyjnymi i antybakteryjnymi. Aktualnie istnieje ponad 5200 badań naukowych w bazie “Web of Science” z ostatnich dwóch dekad na temat niezwykłych właściwości propolisu. Około 19% z nich zostało skategoryzowane do dziedziny farmakologii. Kolejno, ponad 2000 manuskryptów jest dostępnych na Pubmedzie od 2010 roku. Poprzez wzgląd na zawartość polifenoli, propolis działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, antykancerogennie i przeciwzapalnie. Wiele badań naukowych potwierdziło, że propolis wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed infekcjami przy regularnym jego stosowaniu.

Propolis Bee&You to propolis typu topolowego zbierany z dziewiczych wyżyn Anatolii i nazwany „Anatolijskim Propolisem”.
Propolis typu topolowego jest jednym z najlepiej zbadanych typów propolisu, zwłaszcza pod kątem jego właściwości farmakologicznych. Ten rodzaj propolisu zawiera bioaktywną grupę flawonoidów, takich jak ester fenetylowy kwasu kawowego (CAPE), pinocembryna, galangina apigenina, pinobanksyna, kwercetyna, chryzyna i kwas kawowy. Te bioaktywne składniki determinują wysoką wartość biologiczną Anatolijskiego propolisu. Poniższy graf pokazuje obecność związków flawonoidowych w ekstrakcie propolisu (1-5).

Fig. 1. Zawartość flawonoidów w propolisie topolowym (6)

Propolis BEE&YOU wykazuje również aktywność przeciwdrobnoustrojową w badaniach in vitro. Poniższa tabela opracowana na podstawie końcowego raportu z analizy produktów pszczelich (7) Uniwersytetu Recep Tayyip Erdogan na wydziale Mikrobiologii przedstawia skuteczność propolisu na bakterie Gram+ i Gram- oraz drożdże/pleśnie.

Właściwości biologiczne Anatolijskiego propolisu zostały porównane do innych typów propolisu, uzyskanych z różnych zakątków świata. Dla przykładu, w badaniach Gencay et al. (8) zbadano różnice w zawartości polifenoli, odpowiedzialnych za właściwości antyoksydacyjne, propolisu pochodzącego z Anatolii (17 próbek), Brazylii (4 próbek z różnymi odmianami) i Japonii (1 próbka). Wyniki testów potwierdziły, że próbki propolisu tureckiego cechują się wysoką zawartością kwasów aromatycznych i ich pochodnych, co wpływa na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe. Ponadto, zawartość flawonoidów w tureckim propolisie była o wiele większa, niż w próbkach brazylijskich i japońskiej.

W kolejnym badaniu naukowym (9) porównano skuteczność Anatolijskiego propolisu do próbek pozyskanych z Argentyny i Chin w kontekście terapii różnych typów raka piersi. Uzyskane wyniki potwierdziły, że propolis z Anatolii zawiera o wiele więcej polifenoli niż pozostałe próbki. Oprócz tego, zanotowano, że propolis Anatolijski wpłynął na zahamowanie wzrostu komórek nowotworu piersi oraz ich apoptozę bez żadnych skutków ubocznych. Należy wziąć pod uwagę, że te efekty były zależne od typu propolisu, jego dawki i czasu podawania. Na zakończenie warto dodać, że naukowcy określili argentyński propolis jako nieznacznie skuteczny w hamowaniu proliferacji komórek raka piersi typu MCF-7, a chiński jako zupełnie nieskuteczny.

W odniesieniu do kolejnych wyników badań (10), propolis Anatolijski wykazał istotne właściwości antyproliferacyjne wobec komórek raka piersi. Te wyniki sugerują, że ten rodzaj propolisu może być potencjalnym wsparciem w terapii nowotworów piersi.

Opierając się na różnych badaniach naukowych, ilość różnorodnych związków bioaktywnych w propolisie zależy od jego typu, występowania geograficznego i pochodzenia botanicznego. Te różnice mogą mieć wpływ na aktywność biologiczną i właściwości zdrowotne propolisu. Co więcej, metody zbioru i produkcji również mogą mieć wpływ na jego bioaktywność. Anatolijski propolis BEE&YOU jest pozyskiwany i ekstrahowany za pomocą najlepszych praktyk rolniczych i produkcyjnych, dzięki czemu jego właściwości zostają zachowane. Produkty BEE&YOU są również standaryzowane i charakteryzują się wysoką zawartością polifenoli, dzięki użyciu zaawansowanych narzędzi analitycznych (HPLC-ESI-MS) w celu zbliżenia się do norm farmaceutycznych (10-13).

Zgodnie z analizą przeprowadzoną w laboratoriach BEE&YOU na próbkach propolisu pozyskanych z rynku amerykańskiego, ilości estru fenyloetylowego kwasu kawowego (CAFE) podano w poniższej tabeli. Na podstawie wartości przedstawionej w tej tabeli, wartość CAPE propolisu anatolijskiego jest znacznie wyższa niż pobranych próbek; w związku z tym wyniki te ujawniły, że anatolijski propolis, zawiera więcej flawonoidów CAFE niż inne próbki.

 

Marka propolisu

CAPE  (µg/mL)

Całkowita zawartość antyoksydantów (mg TE/g)

Dr Danielle Propolis 1000mg

b.d.

30,2

Terry Natural Propolis 200 mg

528,4

132,3

Now Royal jelly-Pollen (Propolis 200mg)

1020

84,9

Now propolis 1500 mg Tb

459,1

299

Eco Bee Farms %70 Propolis 350 mg

478

228,7

Green Propolis Propolis 333mg Hydroglycolic extract

47,5

55

Beekeeper's Natural

b.d.

b.d.

Pon Lee Propolis 1500mg

12,8

107

Bee&You %20 Propolis

11738,6

191,4




Bibliografia:

  1. Tuğba Değirmencioğlu H, Guzelmeric E, Yuksel PI, Kırmızıbekmez H, Deniz I, Yesilada E. A New Type of Anatolian Propolis: Evaluation of Its Chemical Composition, Activity Profile and Botanical Origin. Chem Biodivers. 2019 Dec;16(12):e1900492. doi: 10.1002/cbdv.201900492. Epub 2019 Nov 20. PMID: 31642168.
  2. Gülhan Vardar-Ünlü, Sibel Silici, Mehmet Ünlü. Composition and in vitro antimicrobial activity of Populus buds and poplar-type propolis World J Microbiol Biotechnol (2008) 24:1011–1017 DOI: 10.1007/s11274-007-9566-5
  3. Petar Ristivojević, Ivica Dimkić, Etil Guzelmeric, Jelena Trifković, Magdalena Knežević, Tanja Berić, Erdem Yesilada, Dušanka Milojković-Opsenica, Slaviša StankovićProfiling of Turkish propolis subtypes: Comparative evaluation of their phytochemical compositions, antioxidant and antimicrobial activities. LWT - Food Science and Technology (2018), doi: 10.1016/j.lwt.2018.04.063.
  4. Ristivojević et al. Poplar-type Propolis: Chemical Composition, Botanical Origin and Biological Activity. Natural Product Communications Vol. 10 (11) 2015
  5. Guzelmeric, E., Ristivojević, P., Trifković, J., Dastan, T., Yilmaz, O., Cengiz,O., Yesilada, E., Authentication of Turkish propolis through HPTLC fingerprints combined with multivariate analysis and palynological data and their comparative antioxidant activity, LWT – Food Science and Technology (2017), doi: 10.1016/j.lwt.2017.08.060.
  6. Çapanoğlu Güven Esra,Aslı Elif Tanuğur Samancı,Taylan Samancı,Özdemir Ece. Investigation Of Antioxidant Properties Of Propolis Products Collected From Different Countries. Natural 2019 https://akademi.itu.edu.tr/search-results?st=Propolis
  7. BEE’O Data On File- Karaoglu A. The final report of bee product analysis- Recep Tayyip Erdogan University Microbiology Department 2019.
  8. Gençay et al. Gc-Ms Analysıs Of Propolıs Samples From 17 Dıfferent Regıons Of Turkey,Four Dıfferent Regıons Of Brazıl And One From Japan. Mellifera . 2009, Vol. 9 Issue 17, p19-28. 10p
  9. Seyhan MF, Yılmaz E, Timirci-Kahraman Ö, Saygılı N, Kısakesen Hİ, Gazioğlu S, Gören AC, Eronat AP, Begüm Ceviz A, Öztürk T, Yılmaz-Aydoğan H, Öztürk O. Different propolis samples, phenolic content, and breast cancer cell lines: Variable cytotoxicity ranging from ineffective to potent. IUBMB Life. 2019 May;71(5):619-631. doi: 10.1002/iub.1996. Epub 2018 Dec 27. PMID: 30589200.
  10. Tugba Ozdal, Gulce Sari-Kaplan, Ergul Mutlu-Altundağ, Dilek Boyacıoğlu & Esra Capanoglu (2018): Evaluation of Turkish propolis for its chemical composition, antioxidant capacity, antiproliferative effect on several human breast cancer cell lines and proliferative effect on fibroblasts and mouse mesenchymal stem cell line, Journal of Apicultural Research, DOI:10.1080/00218839.2018.1494888
  11. Rezzan Aliyazıcıoğlu , Huseyin Sahin , Omer Erturk , Esra Ulusoy & SevgiKolayli (2013) Properties of Phenolic Composition and Biological Activity of Propolis from Turkey,International Journal of Food Properties, 16:2, 277-287, DOI: 10.1080/10942912.2010.551312
  12. Ricardo Silva-Carvalho, Fátima Baltazar, and Cristina Almeida-Aguiar Própolis: A Complex Natural Product with a Plethora of Biological Activities That Can Be Explored for Drug DevelopmentEvidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2015, Article ID 206439, 29 pages http://dx.doi.org/10.1155/2015/206439
  13. Ozdal T, Ceylan FD, Eroglu N, Kaplan M, Olgun EO, Capanoglu E. Investigation of antioxidant capacity, bioaccessibility and LC-MS/MS phenolic profile of Turkish propolis. Food Res Int. 2019 Aug;122:528-536. doi: 10.1016/j.foodres.2019.05.028. Epub 2019 May 21. PMID: 31229108.

 

Podobne wpisy na blogu

Zobacz produkty z artykułu

  • aktywuje komórki odpornościowe
  • poprawia reakcję obronną organizmu
  • przyśpiesza walkę z wirusami i bakteriami
  • łagodzi ból gardła i stany zapalne krtani
  • przynosi ulgę w grypie i przeziębieniu
Czytaj więcej
  • wspomaga układ immunologiczny
  • opóźnia procesy starzenia
  • wspiera witalność i dodaje energii
  • poprawia nastrój i niweluje skutki stresu
  • działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo
  • korzystnie wpływa na układ krążenia i trawienie
Czytaj więcej
© 2024 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do poprawnego działania serwisu
Więcej informacji